Grotwoningen

Enkele grotwoningen in Geulhem, Zuid-Limburg

Wonen onder de grond in Zuid-Limburg

Geulhem - In het zinderende woestijnstadje Coober Pedy in de outback van Australië wordt opaal gedolven. Het mijnstadje bestaat voornamelijk uit grotwoningen. Omdat het in de zomer flink heet kan zijn, hebben bewoners hun mijnschachten omgebouwd tot koele ondergrondse woning. En als er meer ruimte nodig is, bijvoorbeeld bij een huwelijk, gezinsuitbreiding of een nieuwe hobby, dan wordt er 'gewoon' een kamer op maat bij gehakt!

Ondergronds squashen

Zo zijn er mensen die in hun rotswoning een ondergrondse squashbaan gebouwd hebben (bekostigd met het gedolven opaal). Of zoals de buurman en buurvrouw die elkaar welk leuk vonden en besloten samen te gaan wonen. Zij hakten de "tussenmuur" eruit. Grappig is dat de vrouw een stuk kleiner was en daarom een verlaagd plafond had - haar deel van het huis is aanzienlijk lager dan de helft van de man! Verder vind je in Coober Pedy een ondergronds hotel en een uitgehakte rotskerk.

Grotwoningen in Nederland

In het 'down-under' van Nederland zijn ook zelfgebouwde grotwoningen te vinden. In Zuid-Limburg woonden de "blokbrekers" in zulke huisjes. Langs de weg in Geulhem kun je een paar van deze rotswoningen zien. In plaats van opaal werd hier mergel gewonnen; voor de uitgehakte grot werd een muur met raam en deur geplaatst en de woning was gereed. Hoewel de huur begin 1900 slechts 1 cent per week bedroeg, was het geld voor de arme bewoners moeilijk op te brengen. In de primitieve woningen heerst een constante temperatuur van 11°C; zomer en winter, dag en nacht. De grotwoningen in Nederland worden niet meer bewoond. De laatste bewoonster vertrok in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Geulhemmerweg 30a
Postcode en plaats: 6325 PK  Geulhem
Provincie: Limburg

Web: Stichting De Rotswoning

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
Let op: De grotwoningen in Geulhem zijn slechts zeer beperkt te bezoeken - normaal gesproken alleen met de Kerst. Dan kun je ook de naastgelegen Geulhemmer groeve bezoeken. Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Grotwoningen - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Grotwoningen

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE