Schokland: Eiland op het droge

Het voormalige eiland Schokland wordt nu geheel omringd door land
Het voormalige eiland Schokland wordt nu geheel omringd door land

Werelderfgoed in de Noordoostpolder

Ens - 'Schokland, werelderfgoed' staat er op het grote bord langs de snelweg. Nieuwsgierig geworden door de curieuze naam Schokland, besluiten we op de A6 de afslag ter hoogte van Nagele in de Noordoostpolder te nemen. Na een tiental kilometers steekt er plotseling een dorpje boven de vlakke polder uit. Was Schokland vroeger een woonterp omgeven door de Zuiderzee (het huidige IJsselmeer), nu is het eiland omgeven door grasland en golvende korenvelden.

Het kerkje van Schokland
Schokland
Het kerkje van Schokland

Decimeters boven zeeniveau

Bij het bepalen van de hoogte van moderne dijken rekent de overheid met 1 overstroming per 10.000 jaar. Schokland lag vroeger slechts enkele decimeters boven het zeeniveau. Bij hoog water overstroomde dan ook een groot deel van het vlakke eiland. Om zich te beschermen bouwden de bewoners dan ook een drietal woonterpen op het eiland. Desondanks is Schokland door de eeuwen heen regelmatig getroffen door overstromingen en stormrampen. De terpen waren niet voor alle stormen hoog genoeg. Op het Schokland is een herinneringssteen opgericht ter nagedachtenis aan de laatste grote overstroming van 1916. Sinds 1948 is het markante eilandje een museum, maar tot begin twintigste eeuw werd het eiland nog bewoond.

Schokland
Schokland
Het haventje bij Schokland. Links het oude haven gebouw. Rechts het drooggevallen haventje

Weiland in de haven

Vlakbij Schokland is ook nog de oude haven te vinden. De oude gebouwen, de havenmond en de aanlegsteigers zijn er nog te zien. Maar binnenvaren kan niet meer. De haven is door de inpoldering droog komen te staan. Er is nu louter nog grasland en een enkele modderpoel.
Schokland
Schokland
De aanlegsteigers zijn in oude staat teruggebracht(links). Er is zelfs een vuurtorentje (rechts).


Beoordeling door bezoekers

Nu beoordelen +Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.



Adres en bezoekers informatie:

Adres: Schokland
Postcode en plaats: 8307 RR  Ens
Kaart met locatie +
Overige informatie:

Adres en routebeschrijving uitstapje Schokland

Vanaf snelweg A6 tussen Lelystad en Emmeloord neem je de afslag naar de N352. Schokland staat goed aangegeven op de borden. Het is een prachtige omgeving om te wandelen of te fietsen, maar ook met de auto kun je er leuk rondtoeren.
Museum Schokland
Schokland 3
8307 RR Ens






Reacties

Hoe beviel je uitstapje aan 'Schokland: Eiland op het droge'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.

comments powered by Disqus

Schokland: Eiland op het droge

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.