Onderduikershol Valthe

Het uitzicht vanuit het Onderduikershol
Het uitzicht vanuit het Onderduikershol

De oorlogswinter van 1943

Valthe - Het is winter '43. Er waait een snijdende wind door het bos. De grond is koud want het vriest dat het kraakt. De onderduikers zitten dicht tegen elkaar aan om geen enkele warmte te verliezen. Het heeft de afgelopen nacht gesneeuwd en dat betekent vandaag geen eten. Het eten kan niet worden gebracht, want ieder spoor in de sneeuw zou direct naar de schuilplaats leiden. Hoelang zouden ze zich nog moeten verschuilen?

Gat in de grond

Een koude winterdag in het onderduikhol in het Valtherbos zou er in de Tweede Wereldoorlog zo uitgezien kunnen hebben. Om te ontkomen aan deportatie naar een Duits concentratiekamp, verstopt een groep Joden zich in dit Drentse bos en hield zich, van zomer '42 tot aan de bevrijding van Emmen op 10 april 1945, verscholen in dit ondergrondse hol.

Verraden

De onderduikers werden van eten en drinken voorzien door een aantal mensen uit de buurt. Eén keer is de hut in het bos verraden. Net op tijd konden de onderduikers wegkomen en bouwden ze elders een nieuwe ondergrondse schuilplaats.
Onderduikershol
Maquette van de schuilplaats
Op de foto links het echte onderduikershol. De maquette (rechts) die bij het hol staat opgesteld, geeft een goed beeld van de afmetingen.

Het tweede onderduikershol
Het monument
Het onderduikershol


Beoordeling door bezoekers

Nu beoordelen +Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.Adres en bezoekers informatie:

Adres: Valtherbos
Postcode en plaats: Valthe
Kaart met locatie +
Overige informatie: Het onderduikershol, het zogeheten 'Jodenhol', is te vinden in de bossen tussen Valthe en het plaatsje Klijndijk (boven Emmen) in het Valtherbos.
Reacties

Hoe beviel je uitstapje aan 'Onderduikershol Valthe'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.

comments powered by Disqus

Onderduikershol Valthe

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.